Nádtetőről tudni kell

Néhány fontos dolog,amit a nádról,és a nádtetőről tudni kell

  •   Az egész világon egyre népszerűbbé váltak a bioépítészetben használt természetes anyagok,és ezek között is a nád,mint tetőfedő anyag.
  • Barátságos,természetbe illő,esztétikailag talán a legszebb formájú tetőkialakításokat is be lehet vonni náddal,a tervezés csak a fantázia kérdése.
  •   Néhány tévhittel ellentétben a nádtetőt a mai technológiával már hosszú időre tervezzük,ami azt jelenti,hogy nyolc évenkénti karbantartással,ami egy minimális összeg,bármeddig fenntartható.
  • Egyes országokban már kiszámolták,hogy egy új nádtető árát néhány év alatt az energiamegtakarítás visszahozza. Ez az energiamegtakarítás onnét ered,hogy az aktuálisan beállított klímát sokáig tartani tudja,kiváló hőszigetelésnek köszönhetően a téli hideg hónapokban is nagyon jól tartja a meleget,viszont a nyári kánikulában nem kell légkondicionálót,és más hűtésre alkalmas berendezést használni.
  •   Kiválóan ellenáll vihar,jégeső,és a hasonló időjárási tényezőknek.
  •   Természetesen vannak követelmények amiket be kell tartani ahhoz,hogy egy jól funkcionáló hosszú élettartalmú nádtetőt kapjunk. Fontos tényező,hogy milyen minőségű nádat választunk,milyen a faszerkezet dőlésszöge,milyen szerkezethez fogatjuk hozzá a nádat,stb…
  • Ha még nem döntötte el,hogy milyen héjazat legyen a tetőn,vagy szeretné lecserélni valamilyen régebbi meglévő de nem jól funkcionáló héjazatot,esetleg kérdései merültek fel,akkor szívesen segítünk!

Miért éri meg a nádtető mellett dönteni?

A magyar tradicionális építészetben jelentős múltra tekint vissza a nádtető készítése. Hosszú időre feledésbe merült, azonban a 20. század vége felé az ökologikus gondolkodásnak köszönhetően ismét előtérbe került, előnyös tulajdonságaival.

 

Hogy miért szeretjük a nádtetőt?

 

Mindamellett, hogy hangulatos, némi hagyománytiszteletről árulkodik. Természetes és környezetbarát anyag, amely a nád előnyös tulajdonságainak köszönhetően változékony formavilágú tetők lefedésére alkalmas.

 

A nádtető remek hőszigetelő megoldás. Minél vastagabb rétegben épül be, annál biztosabbak lehetünk a dolgunkban, tömege viszont még így is könnyűnek mondható, a tetőszerkezet nem igényel különösebb megerősítést alatta. Víztaszító képessége is kiváló. Akik a nádtető gyúlékonysága miatt aggódnak, megnyugtató lehet a veszélyforrás kiküszöbölésére alkalmazható villámhárító, valamint a héjazat impregnálószerekkel való bekenése.

 

A számos előnyei mellett azonban nem árt tisztában lenni a nádtető elhasználódásával. Igaz, hogy egy ilyen tető akár 35-40 évet is kibír, de 8-10 évente érdemes karbantartási munkálatokat végezni, a nádtető felső 10 cm-ét időnként kijavítani. Nádtető készítéssel kapcsolatos igényeivel és kérdéseivel bátran forduljon hozzánk!

 

naturteto.hu

A nád és a nádtető érdekességei

Tudta, hogy a nádat nem csak tetők burkolására használják? Ez a magas, keményszárú növény vízben, vagy víz mellett nő, hazánkban egy fajtája ismert. Azon kívül, hogy házak, falak, és a mennyezet bélelésére, bevonására használják, még számos dologra alkalmas. A nád fúvós hangszerek nyelvsípjába, fiatal füve takarmánynak, tőkéjének forrázata pedig vizelethajtónak használható.

 

A nádtetőt először a Kisalföldön, a Mezőföldön és a Duna mentén alkalmazták, és nemesi házak, vagy akár katonai épületek tetején is megtalálható volt. Ahhoz, hogy a nádból nádtetőt készítsenek, télen kell kivágni a nádat. A kivágott nádat szakemberek osztályozzák és kötegekbe állítják, majd elszállítják az adott helyre, ahol majd felhasználásra kerül. A kötegeket sorokban rakják a tetőre, és az első sor határozza meg, hogy milyen vastag lesz. A legfontosabb a nádtető rögzítése. Ha ez nem megfelelő, hiába tökéletes az alapanyagunk.

 

A nádtető nagy előnye, hogy természetes, nem kell alá erősített tetőszerkezet, és nem utolsó sorban pénzt is megtakaríthatunk vele. Mindemellett a mai modern világban igazán egyedi képet ad egy nádtetős ház. Válassza Ön is a nádtetőt, garantáljuk, hogy otthona igazi különlegességgé fog átalakulni! Kérdéseivel bátran forduljon hozzánk!

 

naturteto.hu
Share Button
  •               

Facebook

Google Plus